Gulvafslibning – hvordan gør man?

At slibe gulve er noget af det, der skal gøres i alle huse og lejligheder fra tid til anden. Især hvis man har gamle trægulve, kan det være nødvendigt, fordi de med årerne kan blive utrolig grimme og nogle gange også ubehagelige at træde på med splinter og den slags. Derfor skal du sørge for at få det slebet. Men hvordan gør man det?

 

Det kan både gøres af dig selv ved at leje det rigtige udstyr, men det kan også gøres af en professionel. Begge dele har sin fordele og ulemper. Gør du det selv, er der flere ting, du skal huske og være opmærksom på.

Arbejdet med slibningen

Før du starter, skal du lige kigge på og overveje, om det overhovedet er en afslibning, gulvet skal have. Er det slidt, har mange ridser, hakker og sætter sig eventuelt fat i strømperne, så er det tid. Men er det bare fordi det ser lidt slidt ud, så kan det godt være, at du skal nøjes med en oliering eller vaske det med en speciel sæbe.

Inden du går i gang med arbejdet, så sørg for at få fat i det rigtige udstyr.

  • Først og fremmest skal du bruge en slilbemaskine. Den kan man typisk leje eller låne i et byggemarked.
  • Slibebånd til at sætte på maskinen, sådan at den kan gøre arbejdet
  • Slibeolie kan også være en god idé. Så sikrer du dig nemlig mod at du flænser gulvet helt op, når du går i gang med maskinen.

 

Derudover skal du selvfølgelig bruge en gang lak eller olie, som gulvet skal behandles med, efter du har slebet gulvet ned. Her kan det være meget individuelt, hvad dit gulv skal behandles med. Derfor kan du eventuelt finde frem til, hvad det tidligere har fået eller spørge i byggemarkedet eller hos en gulvmand.

 

Derudover er det vigtigt, at en gulvafslibning ikke er noget, der sker særlig tit, men kun når gulvet virkelig trænger. Gulvet bliver nemlig tyndere og tyndere for hver gang, fordi man sliber noget af gulvet af. Derfor kan det være en idé med en overfladebehandling i stedet.

Få fat en professionel

Hvis du ikke selv har lyst til at give dig i kast med at afslibe alle gulvene i huset, så kan det være en god idé at få fat i en professionel. Der finde mange firmaer, der kan hjælpe dig med gulvafslibning derude, så det kan være en stor fordel, at du tager et kig ind i den professionelle verden og hyrer en virksomhed til projektet. Ofte koster det lidt mere, end hvis du selv skulle give dig i kast med det, men samtidig er det også det værd i den sidste ende.

Ofte har de også langt bedre styr end dig selv på, hvad den korrekte behandling af dit gulv er. Måske behøver det slet ikke en afslibning, men kan nøjes med lak eller en anden form for behandling. Så tag gerne en professionel gulvmand eller -kvinde med på råd, når dine gulve skal ordnes.