Gode råd til dig, der vil have en kat

Med en kat er hverdagen aldrig kedelig. Katte er selvstændige dyr, hvis kærlighed og respekt skal fortjenes. Køb kat og få en tilføjelse til familien, der vælger at være der – ikke bare et kæledyr.

Hvis du gerne vil have en kat, så kommer der her tre gode råd, du bør læse og overveje. Er det første gang, du skal have kat, bør du især læse sidste punkt nøje.

Køb kat fra avler eller almindelig husstand

Har du besluttet dig for at købe en kat, så har du to muligheder: Vil du gerne have en racekat, så skal du se mod en avler, men du kan også finde katte til salg hos helt almindelige husstande. Katte vandrer ofte, og derfor kan en helt almindelig familie blive overrasket med killinger, de ikke kan beholde.

Køb kat fra avler, hvis du vil have én, der er raceren, men køb ikke i blinde. Det er vigtigt, at du besøger avleren og sikrer dig, at katten kommer fra et godt miljø. Avlere har ikke altid dyrets bedste i sinde, og støder du på en avler, der behandler sine dyr ordentligt, bør du ringe efter Dyrenes Beskyttelse.

Hvis du er ligeglad med racen, men gerne vil sikre dig en kat fra et trygt og kærligt hjem, så køb kat fra privatejer. Det er også ofte billigere.

Køb kat eller adopter fra gård eller internat

Du kan få en kat gratis ved at adoptere fra en gård. Mange gårde steriliserer ikke deres katte, og eftersom de bruges til at fange mus og rotter, kommer der ofte killinger. Hvis du tager ud til købmænd ved landsbyer i løbet af foråret, vil du højst sandsynligt kunne finde opslag fra en lokal gård om, at de giver killinger væk.

Det er også muligt at adoptere en kat fra et internat. Der er mange katte i Danmark, der har brug for et godt hjem, og her kan du være den sidste chance, de får. På internater kan du finde ældre katte og killinger. Ofte skal der betales et lille adoptionsgebyr, som hjælper internatet med at passe på resten af dyrene.

Gør klar, inden katten kommer hjem

Køb kat, som du vil, men ikke uden forberedelse. Har du ikke haft kat før, så sørg for at læse op på deres pleje og behov. På den måde kan du få en roligere og mere tilfreds kat, som ikke skaber problemer.

Inden du får din nye kat hjem, skal du sørge for at have de ting, den har brug for. Katte er nemme og skal ofte bare have mad- og vandskål. Du kan med fordel købe eller installere et klatre- og/eller kradsetræ, den kan aktiveres ved, men undlad gerne at købe seng. Katten sover, hvor den vil, og køber du alligevel en seng, så er det en god idé at polstre den med én af dine gamle trøjer.

Du kan ikke bestemme over en kat, som du kan med en hund – men du kan stadig byde den velkommen hjem.