Hårtab kan ramme både mænd og kvinder

Det er en naturlig ting at miste hår, og alle mennesker mister mellem 50-100 hår om dagen. Problematikken opstår først, når de tabte hår ikke erstattes af nye. Dette betegnes som ”hårtab”. Mange danskere bliver hvert år ramt af hårtab, og faktisk er tallet helt oppe på 25% af befolkningen, der oplever hårtab fra omkring 25-årsalderen. Det er både mænd og kvinder, der bliver ramt, og det kan være meget frustrerende for begge parter, da det er en plet på forfængeligheden at blive ramt af hårtab. Der er flere forskellige årsager til, at man mister håret, og der er også forskellige måder at bekæmpe det på. Læs mere om emnet nedenfor og bliv klogere på årsager og behandling af hårtab hos både mænd og kvinder.

 

Årsager til hårtab

Hårtab forekommer hyppigst hos mænd, mens kvinder også kan rammes. Der er mange forskellige grunde til hårtab, som kan være relevant at vide. Ingen kan vide sig helt sikker, når det kommer til hårtab. Alligevel er den mest forekommende årsag arvelighed. Er der andre i familien, fx far, mor, søskende, bedsteforældre der lider af hårtab? Så er der også stor sandsynlighed for, at du selv kommer til det.

Hårtab kan også opstå som konsekvens af stress. Der er mange grunde til, at man kan få stress, men typisk hænger det sammen med, at man ikke føler, at man kan nå sine ting – enten i hjemmet eller på jobbet, eller i en kombination af begge. Stressen kan føre til hårtab forårsaget af stresshormoner.

Hårtab kan også være en hormonel reaktion som ofte også ses hos kvinder i forbindelse med graviditet.

Hertil kommer at hårtab også kan opstå ved infektioner, hudsygdomme, som bivirkning til ordineret medicin, på grund af ernæring og kost fx ved jernmangel, samt som konsekvens af skader forårsaget af hårprodukter, farvning, hårekstensioner, glattejern, hørtørre eller permanent.

 

Ovenstående er de hyppigst forekommende grunde til hårtab. Er du på nogen måde nervøs eller bekymret over dit hårtab, bør du kontakte din læge. For det meste er hårtabet i sig selv ikke farligt på nogen måde, men da det kan skyldes en svampeinfektion i hovedbunden, kan der være god grund til at søge hjælp fra læge til behandling. Ligeledes hvis hårtabet fx skyldes stress, så er det godt at få talt med lægen om det og få behandlet den del af det. Dette ses også ved andre underliggende sygdomme som fx misbrug eller lignende, hvor det ikke i sig er hårtabet, der skal behandles, men det underliggende problem.

 

Behandling af hårtab

 

I mange tilfælde er hårtab blot forbigående, og vil gå over af sig selv igen med tiden. Dette ses fx ved hårtab der skyldes stress – problemet forsvinder igen, når stressen behandles og forsvinder. Der er dog imidlertid ofte ting, du selv kan gøre for at opnå behandling af hårtabet. I de tilfælde hvor hårtab er arveligt betinget, er det meget svært at behandle, men man kan i stedet ty til paryk eller hårpåsætning, som tilbydes af mange frisører. Dette kan fx påsættes, der hvor månen er eller på de høje tindinger.

Ved behandling af hårtab, er det nødvendigt at kende til årsagen til hårtabet. Behandlingen afhænger nemlig typisk af diagnosen. I visse tilfælde kan man behandle med medicin. Dertil kommer, at der findes medicin, der kan stoppe hårtabsprocessen. Det er dog desværre sådan, at virkningen vil forsvinde, når behandlingen stopper. Derfor skal behandlingen ske løbende og fortsætte, for at undgå at hårtabet fortsætter.

Hvis hårtabet skyldes styling, fx med glattejern eller overdreven brug af hårtørrer, kan håret blive repareret ved at mindske brugen af disse ting samt huske at anvende varmebeskyttende produkter i håret inden brug.