Mange ældre døjer med inkontinens, men problemet tabuiseres

Der findes rigtig mange lidelser, der opstår når man bliver ældre, og inkontinens er en af de mere almindelig af slagsen. Faktisk er problemet så almindeligt, at omkring hver femte dansker kommer til at døje med problemer med at holde på vandet på det ene eller det andet tidspunkt af deres voksenliv. Dette er måske tal, som vil overraske mange. Det er nemlig sjældent noget, som folk har lyst til eller tør at snakke om. Således er inkontinens efterhånden blevet et eksempel på et vaskeægte tabu, som er omgærdet af både mystik og skam.

Men skammen er fuldstændig overflødig, for inkontinens er ikke nogens skyld og opstår ikke på grund af en forkert livsstil eller forkerte livsvalg. Tværtimod er det en såkaldt folkesygdom, som blot er et resultat af det liv, som langt de fleste af os leder. Et liv med masser af sport, fødsler og sex. Alle disse ting er ganske naturlige, men sammen med alder er de også med til at ændre på kroppen. Og sliddet har betydning på vores ældre dage – blandt andet kan det give problemer med bækkenet, og dermed med inkontinens. Men det er altså intet at skamme sig over.

Den ødelæggende skam

Skam er nemlig en af de største syndere, når det kommer til sygdomme. Dette er noget, som rigtig mange læger kan nikke genkendende til. Ofte er folk nemlig dårlige til at gå til lægen og få diagnosticeret alvorlige eller generende lidelser, fordi de føler at det er pinligt eller at det er svagt at søge lægehjælp. Og dette er nogle gange fatalt. Men det er også, i rigtig mange tilfælde, bare forringende for livskvaliteten. Og hvad er egentlig pointen med at gå rundt og have det dårligt i et samfund, hvor lægevidenskaben efterhånden kan hjælpe én med næsten alt?

Lige præcis inkontinens er en enormt lammende lidelse at gå rundt med, hvis man ikke ved, hvad man skal gøre for at forebygge. Den ufrivillige vandladning, hvad end den er mindre eller stor, kan nemlig være socialt ødelæggende. Det er meget få mennesker, som føler sig tilpas i større selskaber, hvis de aldrig helt ved, hvornår de skal tisse så meget, at de ikke kan holde sig. Og for ældre mennesker, som i forvejen døjer med mange skavanker, kan dette være den ting, som skubber dem helt ud over kanten i isolation. Også selvom en nem og praktisk løsning kan findes lige her: https://www.livetsomsenior.dk/tena-voksenbleer/.

Tal åbent om det!

Det vigtigste man kan gøre hvis man selv lider af inkontinens, eller hvis man kender en som gør, er at turde tale åbent om problemet. Dette vil nemlig tage et enormt pres af den syges skuldre. Og så vil det ikke mindst åbne op for en konstruktiv dialog om, hvad man så egentlig kan gøre. For pårørende eller venner vil helt sikkert kunne hjælpe med råd om enten at gå til læge, eller anskaffe sig det nødvendige udstyr for at bekæmpe inkontinensen.